Saturday, March 31, 2012

Bed time story

lately ni aku asyik teringat je apa yang mak aku pernah cerita kat aku dulu..okay aku rasa nak share la kat sini..

Mak aku bukan la dari family yang senang so mungkin sebab tu mak aku belajar rajin2 sebab nak ubah keadaan family. Then, masa mak aku spm, mak aku berjaya dapat pangkat satu. Then mak aku terdengar ada orang kat kedai cakap macam ni:

"tengok budak tu naik basikal buruk je tapi boleh dapat pangkat satu"

Bila aku dengar statement tu aku rasa nak nangis, life aku sekarang much better dari mak aku dulu. Buat aku sedar kalau pakai cantik2, fashion beria2 sgt kalau tak pandai memang orang tak pandang.

Orang sekarang dah tak kisah sama ada ko cantik ke tak,ko kaya ke tak..yang orang pandang sekarang adalah pencapaian kita. Buat apa pakai barang mahal2 tapi tak boleh score dalam exam. Memang la orang cakap result tu bukan segala2 tapi in reality kalau nak mintak kerja nanti benda tu yang diorang akan tengok dulu.

kalau boleh biar la kita jadi "beauty with the brain" bukannya jadi "dumb blonde"..Bila kita dapat result yang bagus then kecantikan pasti akan menyusul..

lagi satu selalu bersyukur lah dengan apa yang ada, kalau kita selalu bersyukur kita tak akan ada rasa jealous dengan orang lain. Don't keep comparing your life with other, kalau selalu compare dgn org lain sampai bila kita akan rasa tak cukup. Biar orang lain hidup dengan cara diorang sendiri percaya lah " Allah has a better plan for us ".


1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...